Haszlama - ormiańska zupa z baraniny

Ostatnio coraz popularniejsze stają się u nas dania z baraniny. To mięso przez długi czas było u nas niedocenianie. Dobrze przygotowana baranina jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Dziś chcę podzielić się przepisem na przepyszną zupę na jej bazie. Jest to doskonała, sycąca zupa którą tak naprawdę można przyrządzić na wiele sposobów, od pikantnej i rozgrzewającej, takiej jaką ja lubię najbardziej, po łagodną jej wersję. Wszystko zależy od tego jakich  przypraw dołożymy do wersji ostatecznej.

Składniki:
  • ok 500 -600 gram baraniny bez kości 
  • kawałek baraniny z kością - opcjonalnie 
  • 300 gram ziemniaków
  • puszka pomidorów bez skóry 
  • 1 papryka
  • 1 duża cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1 por
  • kawałek selera
  • ziele angielskie, sól, pieprz, liście laurowe
  • pęczek kolendry
  • ja dokładam jeszcze harissę i ostrą paprykę w płatkach aby zupa była pikantna

Wykonanie:

Mięso układamy w garnku dokładamy włoszczyznę, dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz trochę soli i zalewany wodą tak aby wszytko było przykryte  ok 1 cm powyżej składników. Gotujemy tak jak rosół,  na bardzo wolnym ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie. Wtedy wyjmujemy wszystkie składniki a wywar przecedzamy. Ugotowane mięso oraz ziemniaki,marchew i paprykę kroimy w dość dużą kostkę, cebulę w półkrążki lub piórka. W garnku układamy wszystkie składki po kolei warstwami - ziemniaki, mięso ,papryka, cebula, marchew. Na koniec dodajemy pomidory i całość zlewamy przecedzonym bulionem. i dodajemy pół  pokrojonego pęczka kolendry. Całość doprawiamy do smaku i  ponownie gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa jest gotowa nakładamy ją do misek a na wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną pokrojonej kolendry.




Komentarze