Ostatnio coraz popularniejsze stają się u nas dania z baraniny. To mięso przez długi czas było u nas niedocenianie. Dobrze przygotowana baranina jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Dziś chcę podzielić się przepisem na przepyszną zupę na jej bazie. Jest to doskonała, sycąca zupa którą tak naprawdę można przyrządzić na wiele sposobów, od pikantnej i rozgrzewającej, takiej jaką ja lubię najbardziej, po łagodną jej wersję. Wszystko zależy od tego jakich przypraw dołożymy do wersji ostatecznej.
Składniki:
- ok 500 -600 gram baraniny bez kości
- kawałek baraniny z kością - opcjonalnie
- 300 gram ziemniaków
- puszka pomidorów bez skóry
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 1-2 marchewki
- 1 por
- kawałek selera
- ziele angielskie, sól, pieprz, liście laurowe
- pęczek kolendry
- ja dokładam jeszcze harissę i ostrą paprykę w płatkach aby zupa była pikantna
Wykonanie:
Mięso układamy w garnku dokładamy włoszczyznę, dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz trochę soli i zalewany wodą tak aby wszytko było przykryte ok 1 cm powyżej składników. Gotujemy tak jak rosół, na bardzo wolnym ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie. Wtedy wyjmujemy wszystkie składniki a wywar przecedzamy. Ugotowane mięso oraz ziemniaki,marchew i paprykę kroimy w dość dużą kostkę, cebulę w półkrążki lub piórka. W garnku układamy wszystkie składki po kolei warstwami - ziemniaki, mięso ,papryka, cebula, marchew. Na koniec dodajemy pomidory i całość zlewamy przecedzonym bulionem. i dodajemy pół pokrojonego pęczka kolendry. Całość doprawiamy do smaku i ponownie gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa jest gotowa nakładamy ją do misek a na wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną pokrojonej kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz