Miętówka... Jest niesamowicie aromatyczna i smaczna i do tego ten niesamowicie zielony kolor. Z poniższego przepisu można zrobić również likier wystarczy zwiększyć ilość dodawanego cukru. Nalewka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. W przeciwieństwie do większości nalewek nie trzeba czekać kilku tygodni lub miesięcy aby jej skosztować gdyż pić ją możemy już następnego dnia po zlaniu.
Składniki:
- 35-40 łodyżek świeżej mięty (ok 10 cm każda)
- 1 litr spirytusu
- 250 g cukru
- 1,5 l wody
Wykonanie:
Umytą i wysuszoną miętę zalewamy w słoju spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na dobę. Po tym czasie płyn stanie się niemal czarny. Usuwamy gałązki mięty (będzie wyglądać jak wysuszona) i gotujemy wodę z cukrem przygotowując syrop. Gdy syrop przestygnie łączymy go z alkoholem
i filtrujemy do butelek. Już następnego dnia możemy delektować się doskonałym smakiem mięty,
Komentarze
Prześlij komentarz