Miętówka

Miętówka... Jest niesamowicie aromatyczna i smaczna i do tego ten niesamowicie zielony kolor. Z poniższego przepisu można zrobić również likier wystarczy zwiększyć ilość dodawanego cukru. Nalewka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. W przeciwieństwie do większości nalewek nie trzeba czekać kilku tygodni lub miesięcy aby jej skosztować gdyż pić ją możemy już następnego dnia po zlaniu.


Składniki:


  • 35-40 łodyżek świeżej mięty (ok 10 cm każda)
  • 1 litr spirytusu
  • 250 g cukru
  • 1,5 l wody


Wykonanie:

Umytą i wysuszoną miętę zalewamy w słoju spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na dobę. Po tym czasie płyn stanie się niemal czarny. Usuwamy gałązki mięty  (będzie wyglądać jak wysuszona)  i gotujemy wodę z cukrem przygotowując syrop. Gdy syrop przestygnie łączymy go z alkoholem      
i filtrujemy do butelek. Już następnego dnia możemy delektować się doskonałym smakiem mięty, 



Komentarze