Nalewka z truskawek

Domowe nalewki to to co "misie" lubią najbardziej ;). Ten smak, kolor, zapach są po prostu niepowtarzalne. Żaden kupiony w sklepie produkt nawet w małym procencie nie zbliży się do  doskonałości takiego domowego wyrobu. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów dziś najprostszy i chyba najszybszy niemniej jednak chyba najbardziej aromatyczny przepis na truskawkówkę.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • sok z  1 cytryny 
  • szklanka wody
Wykonanie

umyte i "wyszypułkowane" truskawki przekrajany na pól lub na 4 części w zależności od wielkości i umieszczamy w dużym szklanym słoju Zasypujemy na kilka godzin cukrem aż puści sok. Ważne by słój nie był wystawiony na promienie słoneczne. Dodatkowo trzeba pilnować by truskawki nie zaczęły fermentować dlatego warto ostawić je na  noc w ciemne miejsce. Rano zalewamy sok spirytusem rozcieńczonym wodą i odstawiamy na 5-6 tygodnie w ciemne miejsce. Co jakiś czas mieszamy aby cukier całkowicie się rozpuścił. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, filtrujemy nalewkę (ja używam filtrów do kawy wielokrotnego użytku) i zlewamy do butelek.
Przechowujemy  zakorkowane w ciemnym i chłodnym miejscu.




Komentarze