Te ogórki są niezwykle pyszne. Chrupiące idealne na słodycz i kwaśność (coś pomiędzy ogórkiem kiszonym a konserwowym) a do tego smakujące warzywami... Doskonały dodatek do obiadu lub grila.
Składniki
ogórki średniej wielkości
Na każdy słoik 1l dokładamy:
- liść selera
- trochę natki pietruszki
- kilka krążków marchewki
- kilka plasterków cebuli
- 4 szt ziela angielskiego
- 1 łyż gorczycy
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziarenek pieprzu
Zalewa:
- 2,5 szkl wody
- 0,5 szkl octu 10 %
- 0,5 szkl cukru
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy ogórki i surowe warzywa.
Gotujemy wszystkie składki zalewy i gorącą zalewamy słoiki.
Pasteryzujemy ok 3 minut od zagotowania.
Komentarze
Prześlij komentarz