Ogórki po żydowsku

Te ogórki są niezwykle pyszne. Chrupiące idealne na słodycz i kwaśność (coś pomiędzy ogórkiem kiszonym a konserwowym) a do tego smakujące warzywami... Doskonały dodatek do obiadu lub grila. 

Składniki
 ogórki średniej wielkości


Na każdy słoik 1l dokładamy:
  • liść selera
  • trochę natki pietruszki
  • kilka krążków marchewki
  • kilka plasterków cebuli
  • 4 szt ziela angielskiego
  • 1 łyż gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu
 Zalewa:
  •  2,5 szkl wody
  • 0,5 szkl octu 10 %
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżka soli
Wykonanie:

Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy ogórki i surowe warzywa.
Gotujemy wszystkie składki zalewy i gorącą zalewamy słoiki.
Pasteryzujemy ok 3 minut od zagotowania.

Komentarze