Ogórki z curry

Uwielbiam "sezon słoiczkowy".  Im więcej zapasów w spiżarni tym zadowolenie większe. Poza przecierem pomidorowym który jest niekwestionowanym number one w spiżarni zacne miejsce zajmują również ogórki w curry.  Są niezwykle chrupiące już pokrojone w plastry idealne zarówno na kanapkę jak i dodatek do obiadu. Nawet Grześ który twierdził, że curry nienawidzi nagle polubił tą niesamowitą przyprawę :-).

Składniki:


3 kg ogórków jednakowej długości
gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe


zalewa:
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
3 łyżeczki curry
1 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
przygotować słoiki (umyte i wyparzone) do których układamy pionowo ogórki obrane i pokrojone w plastry (takie akuratne na kanapkę)
na dno słoika wsypujemy 1 łyżeczkę gorczycy, 2-3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka  ziarn pieprzu
układamy ogórki bardzo ciasno
składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy ogórki
słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, od zagotowania około 5-7 minut


Komentarze