Uwielbiam "sezon słoiczkowy". Im więcej zapasów w spiżarni tym zadowolenie większe. Poza przecierem pomidorowym który jest niekwestionowanym number one w spiżarni zacne miejsce zajmują również ogórki w curry. Są niezwykle chrupiące już pokrojone w plastry idealne zarówno na kanapkę jak i dodatek do obiadu. Nawet Grześ który twierdził, że curry nienawidzi nagle polubił tą niesamowitą przyprawę :-).
Składniki:
⦁ 3 kg ogórków jednakowej długości
⦁ gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe
zalewa:
⦁ 5 szklanek wody
⦁ 1,5 szklanki cukru
⦁ 1 szklanka octu
⦁ 2 łyżki soli
⦁ 3 łyżeczki curry
⦁ 1 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
⦁ przygotować słoiki (umyte i wyparzone) do których układamy pionowo ogórki obrane i pokrojone w plastry (takie akuratne na kanapkę)
⦁ na dno słoika wsypujemy 1 łyżeczkę gorczycy, 2-3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziarn pieprzu
⦁ układamy ogórki bardzo ciasno
⦁ składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy ogórki
⦁ słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, od zagotowania około 5-7 minut
Składniki:
⦁ 3 kg ogórków jednakowej długości
⦁ gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe
zalewa:
⦁ 5 szklanek wody
⦁ 1,5 szklanki cukru
⦁ 1 szklanka octu
⦁ 2 łyżki soli
⦁ 3 łyżeczki curry
⦁ 1 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
⦁ przygotować słoiki (umyte i wyparzone) do których układamy pionowo ogórki obrane i pokrojone w plastry (takie akuratne na kanapkę)
⦁ na dno słoika wsypujemy 1 łyżeczkę gorczycy, 2-3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziarn pieprzu
⦁ układamy ogórki bardzo ciasno
⦁ składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy ogórki
⦁ słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, od zagotowania około 5-7 minut
Komentarze
Prześlij komentarz