Ciasto leśny mech

Bardzo proste w przygotowaniu cisto które zadowoli wiele osób. Jest również znakomitym sposobem na podanie dziecku szpinaku w sposób który na pewno nie wywoła jego protestów :-)

Składniki na ciasto:

  • 450 gram mrożonego szpinaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy


Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany do ubijania 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • galaretka agrestowa lub cytrynowa
  • granat, maliny i borówki do dekoracji

Wykonanie ciasto:
Rozmrożony szpinak bardzo dokładnie odciskamy i blendujemy razem z olejem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy oba cukry i miksujemy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka i masę szpinakową. Gdy masa będzie jednolita zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Ciasto wykładamy na wyłożoną na spodzie papierem tortownicę (boki zostawiamy bez papieru i bez smarowania) i pieczemy 30-40 min w temperaturze 180 stopni.

Gdy patyczek będzie suchy cisto wyjmujemy z piekarnika i gorące 2-3 krotnie upuszczamy na podłogę (na tyle delikatnie aby nie rozleciało się i aby nie uszkodzić podłogi :-)) dzięki czemu ciasto już zbyt mocno nam nie opadnie. Studzimy i obkrawamy boki by odsłonić zielony kolor następnie przekrawamy na pół.  Górną część kruszymy.

Wykonanie krem:
Śmietanę ubijamy następnie dodajemy cukier puder,sok z cytryny i  rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody przestudzoną galaretkę. Masę wykładamy na spód ciasta i posypujemy pokruszonym ciastem. Lekko dociskamy aby połączyć kawałki ciasta i dekorujemy owocami.
Wkładamy na noc do lodówki aby stężało.








Komentarze