ciasto snikers

 Składniki na ciasto:

  • 0,75 kg mąki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 30 dkg masła
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 jaja
Składniki na krem:
  • 0,5 l śmietany do ubijania
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • trochę cukru waniliowego
Składniki na masę budyniową:
  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie waniliowe 
  • 1paczka masła
  • cukier waniliowy
Składniki na masę orzechową:
  • 2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • 15 dkg masła
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki stołowe miodu
Ciasto wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Zostawić do wystygnięcia.

Krem wykonanie:
Rozpuszczamy żelatynę w minimalnej ilości gorącej wody i przestudzamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy przestudzoną żelatynę. Masą smarujemy pierwszy placek. Na masie układamy kolejny placek.

Masa budyniowa wykonanie:
Od mleka odlewamy 0,5 kubka. Pozostałe mleko gotujemy. W odlanej części rozrabiamy budyń i cukier waniliowy. Ciągle dokładnie mieszając dodajemy do gorącego mleka. Gdy masa budyniowa przestygnie dodajemy do niej masło i miksujemy razem. Całość wykładamy na 2 warstwę ciasta i przykrywamy ostatnim plackiem.

Masa orzechowa wykonanie:
Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Gotową polewą pokrywamy wierzch ciasta. 

Całość wstawiamy na noc do lodówki by stężało.

Smacznego



Komentarze