Składniki na ciasto:
- 0,75 kg mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 30 dkg masła
- 3 łyżki stołowe miodu
- 3 łyżeczki sody
- 3 jaja
Składniki na krem:
- 0,5 l śmietany do ubijania
- 3 łyżeczki żelatyny
- trochę cukru waniliowego
Składniki na masę budyniową:
- 0,5 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1paczka masła
- cukier waniliowy
Składniki na masę orzechową:
- 2 szklanki obranych orzechów włoskich
- 15 dkg masła
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżki stołowe miodu
Ciasto wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Zostawić do wystygnięcia.
Krem wykonanie:
Rozpuszczamy żelatynę w minimalnej ilości gorącej wody i przestudzamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy przestudzoną żelatynę. Masą smarujemy pierwszy placek. Na masie układamy kolejny placek.
Masa budyniowa wykonanie:
Od mleka odlewamy 0,5 kubka. Pozostałe mleko gotujemy. W odlanej części rozrabiamy budyń i cukier waniliowy. Ciągle dokładnie mieszając dodajemy do gorącego mleka. Gdy masa budyniowa przestygnie dodajemy do niej masło i miksujemy razem. Całość wykładamy na 2 warstwę ciasta i przykrywamy ostatnim plackiem.
Masa orzechowa wykonanie:
Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Gotową polewą pokrywamy wierzch ciasta.
Całość wstawiamy na noc do lodówki by stężało.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz