Domowe hamburgery

Nie zawsze jest czas na zrobienie pełnowartościowego obiadu i trzeba improwizować na szybko :). Takie domowe burgery mają jednak zdecydowaną przewagę nad tymi kupionymi w fast foodzie. Nie tylko dokładnie wiemy co do niego wkładamy ale dodatkowo możemy każdego burgera skomponować  według własnego smaku, gustu i aktualnej zawartości lodówki. Jedyne co nas tu ogranicza to własna fantazja i predyspozycje smakowe. Zatem do dzieła. Poniżej przepis na 5 kanapek.

Składniki:
  • 5 bułek kajzerek lub kupionych gotowych do hamburgerów
  • ok 250g mięsa wołowego (może być gotowej jednak zawsze lepiej samemu zmielić kawałek wołowiny)
  • 1 jajko
  • sól,pieprz do smaku
  • majonez, musztarda, keczup
  • ulubione dodatki: cebula, pomidor, ogórek świeży, konserwowy, kiszony, sałata, papryczki japanelo, papryka,oliwki, pieczarki..... i tak wymieniać można bez końca. Każdy wybiera takie dodatki jakie lubi.
Zaczynamy od zmielenia mięsa wołowego i doprawienia go do smaku ulubionymi przyprawami. Z tak przygotowanej wołowiny formujemy dość cienkie kotleciki o średnicy nieco mniejszej niż nasze bułki i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Bułki przekrajmy na pół i układamy na patelni środkiem do dołu aby i on zrobił się lekko przypieczony i chrupiący.
Gdy bułki się przypieką smarujemy spód i górę bułki odrobiną majonezu i musztardy. Na sos wykładamy ulubione dodatki i kotleta. Na wierzchu polewamy keczupem i przebijamy całość po środku wykałaczką by lepiej się trzymała całość. 
Danie na pewno nie należy do tych "czystych" gdyż taki domowy wyrób na pewno jest znacznie większy niż kupny i znacznie mniej wygodny do spożycia ale za to w smaku na pewno zdecydowanie lepszy.

Smacznego


Komentarze