Domowy majonez

Jak często zdarza się wam zacząć przygotowywać sałatkę, jaja czy inne danie i nagle orientujecie się, że macie za mało majonezu? Mnie dość często ale odkąd trafiłam na poniższy przepis przestało to być problemem. Większość przepisów wykorzystuje do majonezu tylko żółtka jajek co wymaga powolnego dodawana oleju i zawsze istnieje ryzyko, że majonez nam się zważy. Ta wersja jest dużo prostsza w przygotowaniu na pewno nie sprawi żadnej trudności nawet początkującym kucharzom :-).
Do jego przygotowania będzie nam potrzebny blender i wąskie naczynie (np słoik) którego szerokość będzie jak najbardziej zbliżona do szerokości naszego blendera.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 ml oleju
  • pieprz do smaku
Wykonanie:

Ponieważ do majonezu używamy surowego jajka aby uniknąć ryzyka salmonelli zaczynamy od dokładnego wyparzenia jajka. W tym celu umieszczamy je na ok 10s we wrzącej wodzie a następnie hartujemy zimną wodą. Dopiero tak przygotowane nadaje się do wykorzystania.
Do naszego pojemnika wbijamy jajko, dodajemy wszystkie przyprawy, cytrynę i na końcu dolewamy olej. 
Całość blendujemy  kilka sekund poruszając urządzeniem w górę i dół. Majonez jest gotowy po ok 10 sekundach. Jeśli stwierdzicie, że jest on zbyt rzadki wystarczy dodać więcej oleju.


Komentarze