Kaczka nadziewana

To doskonały przepis zarówno na niedzielny obiad jak i świąteczny obiad dla rodziny czy znajomych. Delikatne pachnące mięso idealnie sprawdza się w połączeniu z  aromatycznym sosem żurawinowym...


Składniki:

  • 1 kaczka ok 1,2 -1,5 kg
  • ok 0,5 kg chudego mięsa np. od szynki do zmielenia wraz z ok 150 g podgardla lub 0,7 kg gotowego mięsa mielonego (zależy od wielkości kaczki)
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki rumu lub whisky
  • sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, papryka ew. inne ulubione przyprawy do smaku
  • 200 g wątróbki (ja najbardziej lubię indyczą ale to kwestia gustu)
  • 1 jajko
Składniki na marynatę:
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • odrobina wody
  • świeży lub suszony rozmaryn, tymianek,

Zaczynamy dzień wcześniej od pozbycia się kości z kaczki. Jak to zrobić?  to proste... wystarczy zajrzeć na mój inny post do którego linka znajdziesz \

tutaj: Jak pozbyć się kości z drobiu :-)

Jeśli nie chcesz  wyciągać kości po prostu według tego przepisu upiecz kaczkę pomijając ten punkt.

Następnie dokładnie kaczkę myjemy i obsypujemy zarówno na zewnątrz jak i w środku solą i pieprzem. Obkładamy gałązkami rozmarynu i tymianku (lub obsypujemy suszonymi pamiętając by raczej rozmarynu było więcej niż tymianku bo kaczka kocha rozmaryn :-)). następnie umieszczamy ja w naczyniu i całość mieszamy z wymieszanymi składnikami płynnymi: ocet, olej,woda (proporcje mogą się lekko zmienić w zależności od wielkości naszego ptaka) tak by był on dość mocno nawilżony aby przyprawy się połączyły ale nie pływał w marynacie. Szczelnie zawijamy z folię by mięso nie obeschło i na noc odstawiamy do lodówki.





Następnego dnia  zaczynamy od przygotowania nadzienia:


Mielimy mięso lub wyjmujemy już zmielone. Doprawimy do smaku. Dodajemy 1 obrane i pokrojone w kostkę jabłko wcześniej wymieszane w osobnym naczyniu z alkoholem by nie ściemniało. Dokładamy jako i pokrojoną w drobną kostkę wątróbkę.
Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy(pamiętając, ze podczas pieczenia nadzienie "puchnie" i nie może być zbyt mocna mięso w środku upchnięte) naszą kaczkę i zaszywamy ją lub spinamy wykałaczkami. Pozostałe 2 jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Kaczkę obsypujemy z wierzchu papryką, przekładamy do naczynia żaroodpornego  i obkładamy gałązkami rozmarynu. Delikatnie solimy i pieprzymy. Obkładamy plasterkami jabłek zawijamy na wierzch kładziemy folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym początkowo od 220 stopni (30 min) potem do 180* przez ok 1 godz na 1 kg kaczki pamiętając by co ok 15 min polać ją wytopionym tłuszczem. Na ok 30 przed końcem zdejmujemy folię by ładnie nam się przypiekła skórka.




Komentarze