Ponieważ w sklepach pojawiła się już młoda kapusta nie mogła ona nie pojawić się podczas niedzielnego obiadu. Poniżej bardzo prosty przepis na jej przygotowanie. W niektórych przypadkach im coś prostsze tym lepsze.
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- 4 pęczki koperku
- łyżeczka masła
- 2 gałązki lubczyku
- 1 kostka rosołowa
- sól, pieprz 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka kropel sosu sojowego
- ok 200g słoniny lub podgardla do przetopienia na skwarki
Wykonanie:
Kapustę dokładnie myjemy, kroimy w cienkie niezbyt duże paski i wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody. Solimy a następnie dokładamy łyżeczkę masła, lubczyk (jeśli go nie macie można zastąpić dodatkową kostką rosołową), kostkę rosołową, pieprz, listek, ziele i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie kroimy mięso i przetapiamy na patelnie na skwarki.
Koperek kroimy drobno i dodajemy do kapusty. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę by koperek trochę zmiękł ale się nie rozgotował.
Na talerz lub do niewielkiej miseczki nakładamy ugotowaną kapustę i polewamy skwarkami. Ważne aby skwarek nie dodawać do środka tylko trzymać osobno na patelni i polewać nimi danie już na talerzu gdyż dzięki temu nie rozmiękną one i będą cały czas chrupiące.
Komentarze
Prześlij komentarz