To kolejny sposób na śledzia na moim blogu. Więcej przepisów na tą rybę znajdziesz w poniższym linku:
śledziowe inspiracje
Składniki:
śledziowe inspiracje
Składniki:
- 3-4 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki śmietany
- 400 g filetów śledziowych
- 1 cebula
- sok z 1/2 cytryny
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3-4 (w zależności od wielkości) buraki
- 1 jabłko
- 3 ugotowane na twardo jajka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Śmietanę mieszamy z majonezem. Obrane ziemniaki, jabłko, śledzie oraz cebulę kroimy w drobną kostkę (na razie każdy składnik odkładamy osobno - nie łączymy). Jabłko skrapiamy odrobiną soku z cytryny by nie ściemniało. Ugotowane buraczki ścieramy na tarce na grubych oczkach (jeśli mamy buraczki w słoiku też spokojnie możemy je wykorzystać pamiętając tylko by bardzo dokładnie odsączyć zalewę), Białka jajek ścieramy na tarce o dużych oczkach, żółtka zaś na drobnych. W przeźroczystym naczyniu układamy składniki warstwami w następującej kolejności: ziemniaki (sól,pieprz), sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy(sól, pieprz), buraczki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek i żółtka, sos majonezowy(sól,pieprz). Odkładamy do lodówki na ok 12 godzin by smali się połączyły.
Komentarze
Prześlij komentarz