Kolejny pomysł na śledzia. Skąd tak nazwa nie mam pojęcia dostałam taki przepis od znajomych i pod taką nazwą funkcjonuje od dawna.
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 2 jajka na twardo
- 2 ziemniaki ugotowane w łupinkach (nie można ich rozgotować muszą być na tyle twarde by bez problemu zetrzeć je na tarce)
- 10 dkg rodzynek
- 2 cebule
- majonez
Ziemniaki ugotowane i schłodzone w lodówce zetrzeć na grubych oczkach do miski. Na wierzch ułóż odrobinę majonezu. Następna warstwa to pokrojone w drobną kostkę śledzie. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę należy zeszklić na oleju, dodać rodzynki i smażyć do miękkości. Przestudzić i wyłożyć na śledzie a następnie przykryć kolejną niedużą warstwą majonezu. Na samą górę ścieramy na grubych oczkach jaja które posypujemy solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz