Kwiaty kasztana od dawna znane są ze swoich właściwości leczniczych. Są niezwykle skuteczne w łagodzeniu skutków żylaków a także przy bólach mięśni i stawów. W okresie majowym gdy maturzyści stresują się zbliżającymi egzaminami ja ruszam na poszukiwanie nisko kwitnących kasztanów. Wykonanie takiego wywaru jest niezwykle proste. Szczegóły poniżej.
Składniki:
- 10 kwiatów kasztana
- 300 ml oleju
- 150 ml spirytusu
- 150 ml wody
Wykonanie:
Płynne składniki wlewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury 40*. Dodajemy zebrane wcześniej kwiaty (część obrywamy z gałązek część wrzucamy z całymi kwiatostanami). Gotujemy przez kolejną godzinę pilnując temperatury 40* mieszając co 10-15 min.
Przecedzamy i rozlewamy do wyparzonych butelek, Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Przed użyciem należy wstrząsnąć preparatem aby warstwa oleju połączyła się z warstwą alkoholowo-wodną :-).
Po użyciu zostawić chwilę do wchłonięcia się substancji w przeciwnym wypadku mocno "zatłuścimy" pościel lub odzież.
Kwiaty pozostałe po odcedzeniu zalewamy ponownie wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy 20% chlorek magnezu by zakonserwować płyn. Rozlewamy do wyparzonych butelek i używamy na bóle mięśni i stawów
Komentarze
Prześlij komentarz