Idealna na zimowe wieczory. Jej słodko kwiatowy zapach z nutą lekko karmelową idealnie odpręża i odstresowuje. Dodatkowo substancje zawarte w kwiatach bzu wpływają korzystnie na naszą wątrobę.
Składniki:
- kwiaty bzu bez łodyg i liści same kwiaty. Kolor stopień rozwinięcia nie ma znaczenia.
Wykonanie:
Kwiaty bardzo ściśle upychamy w słoiku który bardzo szczelnie zamykamy. Zostawiamy go do czasu aż kwiaty stracą swój kolor i staną się niemal białe. Ten proce trwa różnie w zależności od aktualnej temperatury. Dobrze wykorzystać do tego procesu piekarnik nagrzany do ok 45* wtedy bez powinien zmienić kolor w przeciągu powiedzmy 2-3h.
Otwieramy słoik i wysypujemy zawartość która niemal natychmiast zrobi się brązowa. Suszymy i zamykamy szczelnie w słoiczku.
Parzymy używając 1 łyżeczki na filiżankę.
Komentarze
Prześlij komentarz