Herbatka z kwiatów bzu

Idealna na zimowe wieczory. Jej słodko kwiatowy zapach z nutą lekko karmelową idealnie odpręża i odstresowuje. Dodatkowo substancje zawarte w kwiatach bzu wpływają korzystnie na naszą wątrobę. 

Składniki:
  • kwiaty bzu bez łodyg i liści same kwiaty. Kolor  stopień rozwinięcia nie ma znaczenia.

Wykonanie:

Kwiaty bardzo ściśle upychamy w słoiku który bardzo szczelnie zamykamy. Zostawiamy go do czasu aż kwiaty stracą swój kolor i staną się niemal białe. Ten proce trwa różnie w zależności od aktualnej temperatury. Dobrze wykorzystać do tego procesu piekarnik nagrzany do ok 45* wtedy bez powinien zmienić kolor w przeciągu powiedzmy 2-3h. 
Otwieramy słoik i wysypujemy zawartość która niemal natychmiast zrobi się brązowa. Suszymy i zamykamy szczelnie w słoiczku. 
Parzymy używając 1 łyżeczki na filiżankę. 




Komentarze