Przepisów na śledzie w oleju jest w zasadzie tyle osób ile je robiących :-). Każdy ma jakieś własne sekretne składniki i patenty. Ja preferuję prostotę. Im mniej tym lepiej. Poniżej moja wersja śledzia w oleju.
Składniki:
- 3-4 płaty śledzia
- 3 cebule
- olej
- pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Zaczynamy od spróbowania kawałka śledzia aby sprawdzić czy nie są za słone. Jeśli naszym zdaniem są to namaczamy je na 0,5-1 godz w mleku. Bardzo ważne aby po takiej "kąpieli" bardzo dokładnie je wypłukać w wodzie.
Kroimy cebulę na dość duże kawałki (gdy potem skruszej jest tak samo dobra jak ryba a większy kawałek zawsze łatwiej nadziać na widelec :-)) i na ok 20 min zasypujemy niewielką ilością cukru by skruszała. Gdy zrobi się lekko szklista płuczemy dokładnie z cukru.
Śledzie kroimy na kawałki i układamy na przemian w słoiku warstwami - śledzie, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie trochę grubo mielonego pieprzu i cebula. I tak na przemian aż do zapełnienia słoika.
Całość zalewany olejem i odstawiamy do lodów na co najmniej 24h aby się wszystkie składniki przegryzły a cebula jeszcze bardzie skruszała.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz