Lekkie wino domowe o cytrusowym aromacie i lekko cierpkim posmaku.
Składniki:
Składniki:
- 4 litry kwiatów z mlecza (same główki)
- 6 pomarańczy pokrojonych w cienkie plasterki
- 6 cytryn pokrojonych w cienkie plasterki
- 3 kg cukru
- 8 litrów wody
Wykonanie:
Kwiaty rozkładamy cienką warstwą na ok 0,5 h aby pozbyć się ewentualnych lokatorów. Następnie zalewamy je wrzącą woda. Ostawiamy na 3 dni pamiętając by codziennie przemieszać wywar.
Po 3 dniach odcedzamy kwiaty od wody. Do wody dodajemy pozostałe składniki i ponownie odstawiamy na 3 dni (koniecznie codziennie mieszając).
Po tym czasie ponownie odcedzamy płyn od składników stałych. Płyn wlewamy do balona na wino, owoce dokładnie wyciskamy aby odzyskać jak najwięcej płynów które dolewamy do pozostałej wody aromatyzowanej. Balon korkujemy, zabezpieczamy rurką i odstawiamy na 4 tygodnie. Do wina można dodać trochę drożdży winnych jednak należny uważać z ilością gdyż mogą one zdeterminować smak tego wina. Ja osobiście dodałam je tylko raz i zrezygnowałam z tego.
Komentarze
Prześlij komentarz