Każdy z Nas słyszał o dobroczynnych właściwościach pokrzywy... Można z niej robić syropy, nalewki, szampony i wiele innych użytecznych przetworów. Poniżej bardzo prosty przepis na syrop wzmacniający odporność idealny na okres przeziębień i grypy.
Składniki:
- 1 kg świeżych młodych pędów najlepiej majowych (same czubki)
- 150 gram drobnego cukru
- 1,5l wody
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Dokładnie umyte pędy wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemy pod przykryciem 60 minut. Przecedzamy i dodajemy cukier. Gotujemy do czasu aż cukier się rozpuści dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 5 minut bez przerwy mieszając. przylewamy do wyparzonych niewielkich słoiczków i przechowujemy w ciemnym miejscu. Dawkujemy po 1 łyżeczce 2x dziennie w okresie zmniejszonej odporności.
Komentarze
Prześlij komentarz