Syrop z kwiatów czarnego bzu

Właściwości lecznicze czarnego bzu są doskonale znane. Zarówno kwiaty jak i w okresie późniejszym owoce posiadają właściwości zarówno antywirusowe i wzmacniajcie odporność ale równie wykrztuśnie i rozrzedzające katar a także przyśpieszające przemianę materii. Większość osób robi syropy z owoców bzu. Poniżej mniej znany choć wcale nie mniej dobroczynny syrop z kwiatów czarnego bzu.

Składniki:
  • ok 40 dużych i dobrze rozwiniętych baldachimów kwiatów czarnego bzu
  • 2 litry wody
  • sok z 5 cytryn
  • 2 kg cukru  (tak wiem słodkie :-) ale to nasz konserwant))
Wykonanie:

Bardzo ważne aby czarnego bzu w żadnej postaci nie spożywać na surowo. Niestety ich gotowanie sprawia, że tracą właściwości lecznicze. Dlatego trzeba pilnować aby syrop się zagotował i natychmiast wyłączyć.

Kwiaty bzu obrywamy z baldachimów (niestety to wymaga trochę pracy) i zalewamy wrzątkiem. ostawiamy na co najmniej 12 godz. w ciemne miejsce. Odcedzamy, dodajemy cukier i sok z cytryny i podgrzewamy. cukier musi rozpuścić więc ja stosuję metodę wsypywania stopniowo bo może się okazać, że 2 kg to za dużo. Gdy syrop się zagotuje natychmiast przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków (w żadnym przypadku nie gotujemy dłużej). Nie pasteryzujemy tylko gorące zmykamy w słoiczkach powinny się same zamknąć. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.






Komentarze