Zupa o niezwykle ciekawym smaku. Połączenie tylu niezwykłych smaków daje naprawdę zadziwiający efekt. To jest zupa którą albo pokochasz od pierwszej łyżki albo znienawidzisz i nigdy więcej do niej wrócisz. Ja jak dotąd spotkałam się z samymi dobrymi opiniami nawet wśród osób nie lubiących smaku kokosa :-).
Składniki:
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki masła
- 4 obrane świeże pomidory lub puszka (najlepiej krojonych obranych, odcedzonych na sicie)
- puszka (250 ml) niesłodzonego mleka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego lub niezbyt tłustego rosołu w zależności od preferencji
- 30/50 dag filetu z łososia wędzonego
- sól, pieprz, łyżka czerwonej słodkiej sproszkowanej papryki
- cytryna do smaku
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zmiksować z imbirem, aż do otrzymania gęstej masy. Dodać curry a następnie rumienić przez chwilę w garnku na maśle. Dodać pomidory (jeśli świeże to bez skóry i pestek pokrojone w drobną kostkę) i ostrą papryczkę. Dolać mleko kokosowe, bulion, posolić i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Łososia pokroić w kostkę (ja dodaję łososia sałatkowego) i dorzucić do garnka. Dorzucić słodką paprykę i gotować kolejne 8-10 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby. Podawać z cytryną.
Komentarze
Prześlij komentarz