domowy chutney jabłkowy

Masz już dość mięsa i pasztetów podawanych ciągle w ten sam sposób? A zarazem nie masz czasu ani ochoty spędzać całych dni w kuchni? To idealne rozwianie dla Ciebie. W szybki sposób możesz zrobić doskonały chutney a do tego jego nadmiar zawsze możesz łatwo wrzucić w słoiczki i za pasteryzować na przyszłość.

Składniki:
  • 5 obranych i pokrojonych w drobną krostkę jabłek
  • 3 -4 duże pokrojone w piórka cebule
  • 1/4 chili
  • ok 0,5 szkl. cukru w zależności od słodkości jabłek
  • 0,5 szklanki wody lub białego półwytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia cebuli

Wykonanie:
Cebulę przesmażamy lekko posoloną i posypaną cukrem na oleju do miękkości. Bardzo ważne musi ona się zeszklić i nabrać miękkości ale w żadnym wypadku nie może się nawet odrobinę przypalić. dodajemy chili, jabłka i pozostałe składniki. Gotujemy na wolnym ogniu aż jabłka niemal się rozpadną.Gorące  przekładamy do wyparzonych, suchych słoików i pasteryzujemy jeśli słoiki same się nie zamkną.



Komentarze