Ogórki na zimę z chili

Składniki:

  •  ok 2kg jak najmniejszych ogórków
  • 2-3  cebule
  • 2-3 papryczki chili
  • kilka ząbków czosnku 
  • gorczyca, liście laurowe,pieprz czarny w ziarnkach, ziele angielskie
Składniki na zalewę:
  • 4,5 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:
Na dno słoika wsypujemy gorczycę (ok 0,5 łyżki na 0,5l słoik), wrzucamy kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie (2-3 ziarnka) i liść laurowy. Układamy bardzo ciasno ogórki. Na wierzchu układamy 2-3 krążki cebuli oraz 5-7 cienkich kawałków chili. Zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy ok 10 min od zagotowania.

Komentarze