Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka soli
Dodatkowo:
- oczyszczone i umyte grzyby
- liść laurowy, pieprz w ziarnkach, gorczyca, ziele angielskie
- cebula pokrojona w piórka
- marchewka pokrojona w plasterki
Na dno każdego słoika (ja używam tych najmniejszych 150-190 ml) układamy po ok 3 cienkie plasterki marchewki, kilka piórek cebuli, kilka ziarenek pieprzu, 2-3 ziarenka ziela, liść laurowy oraz ok 1/4 łyżeczki gorczycy.
Grzyby gotujemy 4-6 min w osolonej wodzie odcedzamy i układamy do wysokości ok 3/4 w słoiczkach.
Zalewę gotujemy i gorącą zalewamy grzyby.
Szczelnie zakręcamy i odstawiamy wieczkiem w dół do czasu całkowitego wystygnięcia. po wystygnięciu sprawdzamy czy słoiki się zamknęły (tzn. czy mają wklęsłą zakrętkę) jeśli tak nic więcej nie musimy robić jeśli nie pasteryzujemy ok 15 minut od zagotowania i ponownie ostawiamy od wystygnięcia do góry dnem.
Komentarze
Prześlij komentarz