Domowy ocet jabłkowy

To jeden z najprostszych przepisów. O naturalny ocet jabłkowy w sklepie jest dość trudno podczas gdy przygotowanie go domowym sposobem jest proste i niezwykle tanie.

Składniki na 3 litrowy słoik:

  • 1/3 słoika wsadu (mogą to być skórki z jabłek albo jabłka drobno pokrojone- ze skórą i ogryzkiem)
  • 5-7 łyżkek cukru na litr wody
  • woda

Wykonanie:

Skórki z jabłka, pokrojone w drobną kostkę jabłko cukier wrzucamy do słoika. Zalewamy wodą. Przykrywamy gazą, ręcznikiem papierowym lub cienką ściereczką i zabezpieczamy gumką recepturką aby nie dostały nam się do tego żadne owady. Odstawiamy na 2-3 tygodnie minimum dwa razy dziennie mieszając drewnianą łyżką. Potem odstawiamy na ok 2 miesiące. Ocet w tym czasie nabierze charakterystycznego smaku i koloru. Zbierający się na wierzchu kożuch jest jak najbardziej prawidłową reakcją i nie należy się tym przejmować (chyba że pojawi się pleśń wtedy niestety nastaw jest di wyrzucenia). Z octu wyjmujemy jabłka pozostawiając go lekko mętny. Tak przygotowany ocet jest nie tylko smaczny i zdrowy ale jest też bazą nie tylko do wielu dań ale również domowego antybiotyku.





Komentarze