Domowy ocet jabłkowy

To jeden z najprostszych przepisów. O naturalny ocet jabłkowy w sklepie jest dość trudno podczas gdy przygotowanie go domowym sposobem jest proste i niezwykle tanie.

Składniki na 3 litrowy słoik:

  • skórki z ok 5 jabłek 
  • 1 jabłko 
  • 1 łyżka cukru
  • woda

Wykonanie:

Skórki z jabłka, pokrojone w drobną kostkę jabłko cukier wrzucamy do słoika. Zalewamy wodą. Przykrywamy gazą lub cienką ściereczką aby nie dostały nam się do tego żadne owady. Odstawiamy na 2-3 tygodnie co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Ocet w tym czasie nabierze charakterystycznego smaku i koloru. Zbierający się na wierzchu kożuch jest jak najbardziej prawidłową reakcją i nie należy się tym przejmować. Z octu wyjmujemy jabłka pozostawiając go lekko mętny. Tak przygotowany ocet jest nie tylko smaczny i zdrowy ale jest też bazą nie tylko do wielu dań ale również domowego antybiotyku.





Komentarze