W ubiegłym roku tą nalewkę zrobiłam z przepisu znajomej po raz pierwszy. Po roku wreszcie ją zlałam i powiem szczerze, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Doskonała wytrawna nalewką pachnąca miodem i orzechami.... Ponieważ okres na zielone orzechy w pełni postanowiłam podzielić się tym przepisem.
Składniki:
- 1 kg zielonych orzechów włoskich
- ½ l spirytusu
- ½ l wódki czystej 40%
- 1 szklanka miodu
- szczypta imbiru
Wykonanie:
Orzechy opłukać, wysuszyć a następnie po nakłuwać (idealny będzie wyparzony,ostry,mały śrubokręt) i wrzucić do naczynia. Zalać spirytusem,szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie przecedzić nalewkę. Z miodu i wódki przygotować syrop. Do garnka wlać miód i gdy stanie się płynny powoli mieszać z alkoholem dodać szczyptę imbiru. Gdy syrop przestygnie połączyć go z wyciągiem z orzechów. Dobrze wymieszać i odstawić na kolejne minimum 6 miesięcy aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz