Nalewka orzechowa dziadka Feliksa

W ubiegłym  roku tą nalewkę zrobiłam z przepisu znajomej po raz pierwszy. Po roku wreszcie ją zlałam i powiem szczerze, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Doskonała wytrawna nalewką pachnąca miodem i orzechami.... Ponieważ okres na zielone orzechy w pełni postanowiłam podzielić się tym przepisem.

Składniki:
  • 1 kg zielonych orzechów włoskich
  • ½ l spirytusu
  • ½ l wódki czystej 40%
  • 1 szklanka miodu
  • szczypta imbiru
Wykonanie:

Orzechy opłukać, wysuszyć a następnie po nakłuwać (idealny będzie wyparzony,ostry,mały śrubokręt) i wrzucić do naczynia. Zalać spirytusem,szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie przecedzić nalewkę. Z miodu i wódki przygotować syrop. Do garnka wlać miód i gdy stanie się płynny powoli  mieszać z alkoholem dodać szczyptę imbiru. Gdy syrop przestygnie połączyć go z wyciągiem  z orzechów. Dobrze wymieszać i odstawić na kolejne minimum 6 miesięcy aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Smacznego




Komentarze