Ogórki kanapkowe

Po zrobieniu "remanentu" w domowej spiżarni okazało się, że przydałoby się pomyśleć o jakiś ogórkach kanapkowych bo jedyne jakie w niej są te te z curry... Po wielu poszukiwaniach postanowiłam wzorować się na przepisie Margarytki i się nie zawiodłam. Do zalewy dodałam trochę mniej cukru niż w oryginale bo jak dla mnie były odrobinę za  słodkie ale to kwestia smaku :-). Ogórki są niesamowicie chrupiące i naprawdę super pasują do kanapki.

Składniki:
  • 1,5 kg ogórków średniej wielkości
  • 500 ml wody
  • 1,5 szklani cukru
  • 1 i 3/4 szklanki octu
  • 1 łyżka kurkumy
  • łyżka gorczycy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • łyżka soli kamiennej
  • łyżka pieprzu w ziarnkach
Wykonanie:

Ogórki umyć,  pokroić w cienkie plastry a następnie ciasno ułożyć na "stojąco" w  wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotować  i gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 5-7 minut aby nie straciły swojej chrupkości.


Smacznego


Komentarze