Po zrobieniu "remanentu" w domowej spiżarni okazało się, że przydałoby się pomyśleć o jakiś ogórkach kanapkowych bo jedyne jakie w niej są te te z curry... Po wielu poszukiwaniach postanowiłam wzorować się na przepisie Margarytki i się nie zawiodłam. Do zalewy dodałam trochę mniej cukru niż w oryginale bo jak dla mnie były odrobinę za słodkie ale to kwestia smaku :-). Ogórki są niesamowicie chrupiące i naprawdę super pasują do kanapki.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków średniej wielkości
- 500 ml wody
- 1,5 szklani cukru
- 1 i 3/4 szklanki octu
- 1 łyżka kurkumy
- łyżka gorczycy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- łyżka soli kamiennej
- łyżka pieprzu w ziarnkach
Wykonanie:
Ogórki umyć, pokroić w cienkie plastry a następnie ciasno ułożyć na "stojąco" w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 5-7 minut aby nie straciły swojej chrupkości.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz