Najprostsze ciasto drożdżowe - jak u babci :-)



Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak babcinego ciasta drożdżowego. Ilu z nas bezskutecznie  próbowało takie zrobić samodzielnie i poległo? Ja przez długi czas próbowałam różnych przepisów aż wreszcie trafiłam na poniższy. Wykonanie jest niezmiernie proste a ciasto zawsze wychodzi.

Składniki:

-1 kg mąki

-8 łyżek cukru

- 4 jajka

- 1 łyżeczka soli

- 1 paczka drożdży

- 3/4 litra mleka

- 3/4 paczki roztopionego masła



Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu z drożdży. Mleko podgrzewamy do ok 23 - 24 stopni dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy razem z drożdżami i odstawiamy w ciepłe miejsce. W międzyczasie z pozostałych składników wyrabiamy ciasto. Po ok 20-30 minutach drożdże zdecydowanie zwiększają swoją objętość. Łączymy je z przygotowanym wcześniej ciastem i wylewamy na przygotowaną wcześniej i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu układamy ulubione owoce lub kruszonkę.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanych do 180 stopni 20-30 minut (zależy od piekarnika).


Smacznego!


Komentarze