Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak babcinego ciasta drożdżowego. Ilu z nas bezskutecznie próbowało takie zrobić samodzielnie i poległo? Ja przez długi czas próbowałam różnych przepisów aż wreszcie trafiłam na poniższy. Wykonanie jest niezmiernie proste a ciasto zawsze wychodzi.
Składniki:
-1 kg mąki
-8 łyżek cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 paczka drożdży
- 3/4 litra mleka
- 3/4 paczki roztopionego masła
Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu z drożdży. Mleko podgrzewamy do ok 23 - 24 stopni dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy razem z drożdżami i odstawiamy w ciepłe miejsce. W międzyczasie z pozostałych składników wyrabiamy ciasto. Po ok 20-30 minutach drożdże zdecydowanie zwiększają swoją objętość. Łączymy je z przygotowanym wcześniej ciastem i wylewamy na przygotowaną wcześniej i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu układamy ulubione owoce lub kruszonkę.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanych do 180 stopni 20-30 minut (zależy od piekarnika).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz