Fantastyczna papryka na zimę. Nadaje się zarówno do kanapek jak i sałatek. Doskonale też smakuje bez żadnych dodatków. Jej zrobienie jest banalnie proste. Do jej wykonania potrzebujemy:
Składniki:
- świeża papryka im więcej kolorów tym lepiej :-)
Zalewa:
- 4,5 szklanki wody
-1 szklanka octu
-1,25 szklanki cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
- kilka liści laurowych
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela laurowego
- 2-3 łyżki ziaren gorczycy
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 marchewka obrana pokojona w plasterki
Wykonanie:
Paprykę myjemy i kroimy na paski. Układamy jak najciaśniej w słoikach dbając o to by było jak najbardziej kolorowo :-).
W międzyczasie gotujemy zalewę- wszystkie składniki powinny się wolno gotować prze ok 20-25 min od momentu zagotowania.
Gdy słoiki są już ułożone zalewany je gorącą przecedzoną zalewą (dzięki temu nic nam potem nie zakłóca konsumpcji). Pasteryzujemy ok 20 minut od zagotowania.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz