Papryka marynowana na zimę




Fantastyczna papryka na zimę. Nadaje się zarówno do kanapek jak i sałatek. Doskonale też smakuje bez żadnych dodatków. Jej zrobienie jest banalnie proste. Do jej wykonania potrzebujemy:


Składniki:

- świeża papryka im więcej kolorów tym lepiej :-)


Zalewa:

- 4,5 szklanki wody

-1 szklanka octu

-1,25 szklanki cukru

- 2 łyżki soli kamiennej

- kilka liści laurowych

- kilkanaście ziarenek pieprzu

- kilka ziarenek ziela laurowego

- 2-3 łyżki ziaren gorczycy

- 1 cebula pokrojona w piórka

- 1 marchewka obrana pokojona w plasterki


Wykonanie:


Paprykę myjemy i kroimy na paski. Układamy jak najciaśniej w słoikach dbając o to by było jak najbardziej kolorowo :-).


W międzyczasie gotujemy zalewę- wszystkie składniki powinny się wolno gotować prze ok 20-25 min od momentu zagotowania.


Gdy słoiki są już ułożone zalewany je gorącą przecedzoną zalewą (dzięki temu nic nam potem nie zakłóca konsumpcji). Pasteryzujemy ok 20 minut od zagotowania. 


Smacznego

Komentarze