Botwinka w słoiku na zimę



Botwinka w słoiku to idealny patent na zimowy powiew wiosny w kuchni. Świetnie się przechowuje i smakuje niemal jak ta świeża kupiona wiosną.

Przepis na ok 8 słoików 450 ml.

Składniki:

4 duże pęczki botwinka

8 buraków średniej wielkości 

2 pęczki koperku

16 ząbków czosnku 

Zalewa:

2,5 litra wody 

2,5 łyżki soli kamiennej

2,5 łyżki cukru

6-8 łyżek octu w zależności od preferencji


Botwinkę i buraki dokładnie myjemy. Liście kroimy na takie kawałki jak lubimy później w zupie. Buraczki trzemy na tarce na grubych oczach. Koperek drobno siekamy. Czosnek kroimy w plastry. 

Do wyparzonych słoików wkładamy po 3-4 łyżki buraków, na to układamy pokrojone liście. Na samym wierzchu układamy koperek i czosnek. 

Zalewamy gorąca zalewą i pasteryzujemy ok 20 minut.




Smacznego.




Komentarze