Botwinka w słoiku to idealny patent na zimowy powiew wiosny w kuchni. Świetnie się przechowuje i smakuje niemal jak ta świeża kupiona wiosną.
Przepis na ok 8 słoików 450 ml.
Składniki:
4 duże pęczki botwinka
8 buraków średniej wielkości
2 pęczki koperku
16 ząbków czosnku
Zalewa:
2,5 litra wody
2,5 łyżki soli kamiennej
2,5 łyżki cukru
6-8 łyżek octu w zależności od preferencji
Botwinkę i buraki dokładnie myjemy. Liście kroimy na takie kawałki jak lubimy później w zupie. Buraczki trzemy na tarce na grubych oczach. Koperek drobno siekamy. Czosnek kroimy w plastry.
Do wyparzonych słoików wkładamy po 3-4 łyżki buraków, na to układamy pokrojone liście. Na samym wierzchu układamy koperek i czosnek.
Zalewamy gorąca zalewą i pasteryzujemy ok 20 minut.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz