Śliwowica

Tak naprawdę powinnam chyba nazwać to nalewką ze śliwek bo nie przypomina to w niczym tradycyjnej przeźroczystej śliwowicy przywożonej z Czech czy Słowacji. Jest słodka, owocowa i doskonale rozgrzewa zimą.

Składniki na 5 litrowy słój:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 10-15 dag suszonych śliwek
  • kilkanaście rodzynek
  • 1 kg cukru
  • 1 litr spirytusu 
  • 1 litr wódki

Przygotowanie
Do słoja wkładamy umyte, przepołowione i pozbawione  pestek śliwki. Dodajemy rodzynki,suszone śliwki i kilka roztłuczonych pestek śliwki. Zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Ostawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie co jakiś czas potrząsając słojem aby cukier dobrze się rozpuścił.  Po tym czasie zlewamy płyn znad owoców które ponownie zalewamy tym razem wódką i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Łączymy oba płyny, filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy mocno zakorkowane w ciemne miejsce na co najmniej pół roku. Tak Tak wiem,ze cały proces trwa niezwykle długo jednak uwierzcie mi, że warto czekać... :-)




Komentarze