Sos słodko kwaśny z chilli

To niekonwencjonalny dodatek do każdego rodzaju mięs, Świetnie sprawdza się na grillu robiąc przy stole nie małe zamieszanie :-). Ale może być wykorzystywany nie tylko do tego. Ostatnio moja przyjaciółka Magda zaserwowała go jako "wkładkę" do kremu z pora :) był to prawdziwy efekt WOW. Zatem niech jedyne go was ogranicza w jego wykorzystaniu to wyobraźnia.


 Składniki:

  • 6 średnich papryczek chilli drobno posiekanych bez nasion
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 80 ml octu jabłkowego
  • 7 łyżek białego cukru 
  • szczypta soli

Wykonanie:
Wykonanie jest banalnie proste. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia  i gotujemy na wolnym ogniu. Jak długo? To zależy tylko od was. Kolor i konsystencja zmieniają się wraz z czasem gotowania. Im krócej tym sos rzadszy i jaśniejszy im dłużej kolor coraz ciemniejszy, konsystencja coraz gęstsza a sos zyskuje dodatkowy lekko dymny aromat.

Sos wkładamy do wyparzonych i suchych słoików i pasteryzujemy o ile się nie zamknęły słoiki ok 10 min.

Ten na zdjęciu jest długo gotowany i bardzo gęsty. Krótko gotowany jest jasny jak typowy sos słodko kwaśny i lejący.

Komentarze