Domowy antybiotyk

Zaczęła się jesień a co za tym idzie również sezon na przeziębienia i grypę. Warto zatem zrobić domowy antybiotyk. Jest on niezastąpiony w domowej lodówce. Pomimo wydawałoby się połączenia bardzo intensywnych smaków i aromatów jest dość łagodny w smaku i mogą go przyjmować nawet dzieci (warto jednak wcześniej sprawdzić z mała ilością ich tolerancję na ostrość i w razie czego mieć w pogotowiu jogurt naturalny :-)). Moja 9- lenia córka bardzo polubiła ten smak i nie ma najmniejszych problemów z jego przyjmowaniem.Aby wzmocnić odporność stosuj 1 łyżkę dziennie gdy niestety już jesteś przeziębiony 2-3x dziennie po 1 łyżce. Nie stosować na pusty żołądek.

Składniki:
  • 700 ml octu jabłkowego - koniecznie naturalnego bez konserwantów (można go zrobić samemu przepis znajdziesz domowy ocet jabłkowy
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 2 świeże papryczki chilli bardzo drobno pokrojone
  • 1/4 szklanki drobno startego imbiru
  • 2 łyżki drobno startego chrzanu
  • 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki drobno pokrojonej w korzeniu
Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w słoju który szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie codziennie nim mieszając by wydobyć jak najwięcej składników z zastosowanych składników. Po tym czasie przecedzamy całość. Płyn zlewamy do słoika i odstawiamy do lodówki - spokojnie poleży nawet kilka miesięcy. Pozostałość można zalać olejem i stosować jako przyprawę.





Komentarze