Cukinia z pietruszką i czosnkiem na zimę

Składniki:
  • 2 kg młodych cukinii
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 0,5 szklanki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g cukru
  • 200 ml octu winnego lub 100 ml spirytusowego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka soli
Wykonanie:
Cukinie kroimy w 0,5 cm plastry. Cebulę kroimy w piórka, chili pozbawione pestek w krążki, do tego dokładany bardzo drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek sól, cukier pieprz i gorczycę a następnie odstawiamy na ok 2 godz.W tym czasie cukinia powinna puścić soki i zeszklić się lekko. Po tym czasie dokładamy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku. Ciasno układamy w słoikach i zalewamy pozostałą zalewa. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania.

Komentarze