Składniki:
- 2 kg młodych cukinii
- 2 czerwone cebule
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- 0,5 szklanki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g cukru
- 200 ml octu winnego lub 100 ml spirytusowego
- 250 ml wody
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
Cukinie kroimy w 0,5 cm plastry. Cebulę kroimy w piórka, chili pozbawione pestek w krążki, do tego dokładany bardzo drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek sól, cukier pieprz i gorczycę a następnie odstawiamy na ok 2 godz.W tym czasie cukinia powinna puścić soki i zeszklić się lekko. Po tym czasie dokładamy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku. Ciasno układamy w słoikach i zalewamy pozostałą zalewa. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania.
Komentarze
Prześlij komentarz