Pikantne cukinie

Chrupiące i piekielnie ostre... Jednym słowem niezwykle smaczne cukinie w sam raz na zimowe wieczory.


Składniki:
  • 5 kg cukinii
  • 3-4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1⁄2 szklanki oleju
  • 3 główki czosnku
  • 6 łyżek soli
Składniki na zalewę:
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki octu 10%
Wykonanie:
Cukinie kroimy w ok 2 centymetrowe krążki posypujemy sola i odstawiamy na ok 1 godzinę. Gdy cukinia zrobi się szklista kroimy ją w kostkę dodajemy chili w proszku, drobno pokrojone świeże chili i zalewamy olejem. Dokładnie mieszamy.
Zagotowujemy składniki zalewy. Cukinię układamy w suchych, wyparzonych słoikach, do każdego dokładamy pokrojony ząbek czosnku i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy 5 min.

Komentarze