Żur na kiszonych rydzach

Doskonały pachnący rydzami żur to doskonały pomysł zarówno na imprezę jak i tradycyjny domowy obiad. Ostatnimi czasy kiszenie grzybów dość mocno zanikło w naszej kulturze postanowiłam zatem odświeżyć trochę naszej ludowej tradycji.

  Składniki na ok 5l żuru:

  • 4 litry bulionu lub nietłustego rosołu
  • kilka pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków 
  • 0,5l słoik kiszonych rydzów
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek wędzonej skóry z boczku (lub innej wędzonki)
  • 100g pokrojonego surowego boczku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka masła
  • śmietana do smaku 
  • kilka gałązek świeżego majeranku i koperku
  • pieprz,ziele angielskie, suszony majeranek 3 listki laurowe
  • opcjonalnie 1 łyżka smalcu ze skwarkami na każdy talerz lub miseczkę
Wykonanie:
Do bulionu dodajemy skórę z boczku oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Następnie  oddzielamy kiszoną cebulę od grzybów i cebulę drobno pokrojoną dodajemy do garnka.  W międzyczasie na patelni na niewielkiej ilości oleju oraz łyżce masła  podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulę. Pod koniec jej smażenia dodajemy na patelnię drobno posiekany czosnek. Całość dodajemy do wywaru. Następnie na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek i ten również dodajemy do wywaru. Dodajemy przyprawy (pieprz, ziele angielski i liście laurowe) oraz majeranek (kilka gałązek świeżego jeśli go posiadamy oraz tego suszonego). Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Na samym końcu dodajemy pokrojone w paski rydze. Gdy całość się zagotuje dodajemy chrzan oraz zaprawiamy śmietaną. Na samym końcu bardzo powoli dodajemy wodę z kiszonych rydzów co chwila próbując aby zupa nie okazała się za słona (gdy zupa na kwas i sól jest dla nas ok przestajemy dodawać zalewę). Nakładamy do miseczek i dekorujemy kilkoma gałązkami świeżego koperku oraz majeranku. Na sam wierz można polać łyżkę smalcu ze skwarkami.

Uwaga! zupy do samego końca nie solimy gdyż zarówno grzyby, boczek i zalewa z rydzów są słone. Soli dodajemy dopiero gdyby okazało się, że po  dodaniu i zagotowaniu WSZYSTKICH składników zupa jest niesłona (nie miałam jeszcze takiego przypadku).

Kiszone rydze można kupić w dobrych sklepach albo zrobić je samodzielnie. Przepis na własne słoiczki znajdziesz tutaj: Kiszone rydze
Smacznego




Komentarze