"Syrop z ziemi" z babki lancetowatej na kaszel i chrypkę

Dlaczego "Syrop z ziemi"? Otóż dlatego, że nasi przodkowie zakopywali ten syrop na 3 m-ce w ziemi aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i nie straciły swoich właściwości. W obecnych czasach w zupełności wystarczy lodówka :-).
Składniki:
  • świeże, dokładnie umyte liście  babki lancetowatej
  • cukier lub miód płynny

Wykonanie:

Liście babki kroimy dość grubo i układamy z nich jedno centymetrową warstwę w słoiku. Przysypujemy taką samą warstwą cukru lub miodu. Na to ponownie warstwa liści i cukru i tak do końca słoika. Na samym wierzchu musi znaleźć się warstwa cukru. Tak przygotowany słoik zakopujemy w ziemi na głębokości ok 50 cm. przykrywamy deseczką i zasypujemy ziemią na ok 3 miesiące lub wstawiamy do lodówki. Po tym czasie jeśli będzie taka potrzeba (liście w całości się nie rozpadną) można syrop przefiltrować. Gdy dopadnie nas kaszel lub chrypa dawkujemy po 1 łyżeczce kilka razy dziennie.


Komentarze